utorak

Bijela torta

Sastojci

10 bjelanjaka
300 g Vanilin šećera u prahu Dolcela
1 žlica octa
Za kremu

10 žumanjaka
30 g šećera
40 g Gussnela Dolcela
300 ml mlijeka
2 Vanilin šećera Dolcela
200 g maslaca
200 g Lino lade milk
500 ml slatkog vrhnja
1 Šlag
fix Dolcela
Priprema

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Postepeno dodajte vanilin šećer u prahu uz miješanje, a na kraju ocat. Smjesu podijelite na 3 dijela.
Na papir za pečenje veličine podloška torte (Ø 24 cm) nanesite smjesu tako da uz rub ostane 1,5 cm slobodno. Kod pečenja tijesto će se malo raširiti. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150 °C oko 45 minuta. Tako pripremite 3 kore i ohladite.
Za kremu pjenasto izmiješajte, žumanjke, šećer i vanilin šećer. Umiješajte Gussnel i malo mlijeka, a preostalo mlijeko zagrijte do vrenja.
Maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu i vratite na laganu vatru. Uz miješanje pustite da se krema zgusne, a zatim ju odmah izvadite u drugu posudu (da se dodatno ne zagrijava) i ostavite da se ohladi.
Maslac pjenasto izmiješajte i umiješajte u ohlađenu kremu. Na kraju umiješajte Lino ladu milk.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Na pola miksanja umiješajte šlag fix i još miksajte do željene čvrstoće.
Beze koru premažite s pola kreme, posložite pola količine na ploške narezanih marelica, stavite sloj šlaga i prekrijte drugom beze korom. Koru premažite ostatkom kreme, posložite narezane marelice, premažite šlagom u tankom sloju, pa prekrijte trećom korom.
Kolač sa svih strana premažite šlagom i ukrasite voćem po želji. Možete ga i posuti listićima badema ili nasjeckanim pistacijama.
Posluživanje:  Bijelu Lino lada tortu poslužite dobro ohlađenu.
Savjet: Kore se mogu peći istovremeno na tri razine pećnice uz upotrebu ventilatora.1 Kompot marelica Podravka

Nema komentara:

Objavi komentar