četvrtak

Krompir čorba moje nane

Sastojci  3 osobe
3 krompira srednje veličine
otprilike 2 kašike ulja
1 ravna kašika brašna
1 kašičica aleve paprike
malo soli
pola vezice peršunovog lišća
po želji 1kašikica vegete

oPriprema

1.
Na tihoj vatri, na ulju propržiti brašno dok ne počne da menja boju, skloniti za kratko sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati i u to dodati krompir isečen na kockice. Vratiti na vatru i vrlo kratko propržiti krompir u toj zapršci. Sad naliti vodu, pojačati temperaturu kuvanja i krčkati polupoklopljeno (uz to paziti da ne iskipi) dok krompir ne omekša, a čorbica dobije malo gustine. Ko želi gušće, može izvaditi malo krompira, propasirati ga, pa ga vratiti nazad u čorbu. Tek tada treba posoliti i dodati vegetu. Pred sam kraj kuvanja ubaciti sitno seckano peršunovo lišće, poklopiti posudu da peršun razvije aromu i služiti.
2.
Moja baka uvek poslužuje ovu čorbu sa kašikom kisele pavlake. A ja nekad nakapam u svoj tanjir i malo limunovog soka.
3.
Ovu čorbu zimi znam da jedem i sa crnim hlebom sa susamom i nekad mi to bude kompletan obrok.
Prijatno!ko 750ml vode

Nema komentara:

Objavi komentar