Sastojci
Sastojci su odokativno…
+ suhe šljive
+ riža
+ polovice jezgre oraha
+ jabukov pekmez
+ šećer
+ malo slatkog vrhnja
1.
Šljive potopiti u vodu da nabubre.
2.
iz nabubrenih šljiva lagano istisnut košpicu, pazeći da se šljiva što manje raspadne
3.
rižu oprati i pomješati sa jabukovim pekmezom (malo)
4.
U svaku šljivu stavit polovicu jezgre oraha i napuniti rižom te redati u šerpu..
5.
preostalu rižu rasporediti preko šljiva, posuti šećerom po želji i zaliti sa malo jabukovog pekmeza..
6.
dodati vode za duplo nego što je bilo riže (npr: ako je riže bilo 2 šoljice dodati 4 šoljice vode)
7.
kuhati na laganoj vatri, poklopljeno, bez mješanja, dok riža ne nabubri i bude gotova.
8.
umutiti malo slatkog vrhnja i preliti preko….(ovdje je slatki kajmak sa mlijeka)
Posluživanje
Jako je fino kad se dobro ohladi….
Nema komentara:
Objavi komentar