utorak

Junetina u saftu

Sastojci  4 osobe
600 g mesa (svinjetina, junetina bez kosti ili pileći batak, zabatak)
2 veće glavice luka
0,5 dl uljazadnje podlijevanje). To ulijati uz stalno miješanje kad voda u mesu prokuha i na laganoj vatri još kuhati do 10 min.  Ako Vam je pregusto dodati malo tople vode, dodatno začiniti ako je potrebno.
1 žlica vegete
1 ravna žličica soli, malo papra
1 žličica mljevene crvene paprike
1 žličica koncentrata rajčice
ili 2 žlice par.sosa
po 1 žličica brašna i gustina


Priprema
Luk narezati na kockice, meso na trakice. Malo podinstati luk, dodati meso i dinstati na srednjoj vatri dok ne ispari voda od mesa.

Posoliti, popapriti i povegetiti. Podlijati toplom vodom i pustiti da se dalje dinsta, poklopiti napola i povremeno miješati, podlijevati toplom vodom kad tekućina ispari.

Dužina dinstanja ovisi o vrsti mesa: svinjetina oko 1h, a junetinu dinstam oko 2h jer tek tada pusti svoj fini 'šmek'. Kupovnoj piletini je dovoljno 45 min.

Prije nego što se zadnji put podlije dodati crvene paprike i suhe začine, dodati vode koliko želite da ispadne umaka, ja stavim oko 3dl.

U šalici promiješati brašno i gustin sa 0,5dl hladne vode i koncetrat račice (ako koristite par.sos, dodajte u zadnje podlijevanje). To ulijati uz stalno miješanje kad voda u mesu prokuha i na laganoj vatri još kuhati do 10 min.  Ako Vam je pregusto dodati malo tople vode, dodatno začiniti ako je potrebno.

Nema komentara:

Objavi komentar